Tåve tipsar om utrustning
Prylar, prylar, prylar. Jag får många frågor om utrustning för det finns så mycket att köpa. Här ger jag några tips:
1. Mobiltelefon
– Det går å ena sidan fint med vilken mobil som helst med filmfunktion. Det viktigaste är att du vet vad du gör med den apparat du har. Men å andra sidan finns det två starka argument som talar för ett nyinköp. Dels är det roligare att filma med en ny mobil som har klarare färger i bilden, hanterar mörker bättre, har bra stabilisator, vidvinkel och bättre inbyggd mikrofon. Dels är det lättare att få en proffsig film. Jag använder den nyaste Iphone men den senaste Samsung är precis lika bra. Vill man inte köpa den dyraste telefonen på marknaden finns det flera andra versioner som också är bra. Exempelvis Iphone SE eller enklare versioner av Samsung. Jag skulle säga att om du köper ny telefon ska du ha en som har stabiliseringsfunktion och stort minne (minst 250 GB). Film tar mycket utrymme.
2. Redigeringsprogram
– Köp inte något redigeringsprogram i onödan. Iphone har redigeringsprogrammet Imovie installerat på alla telefoner och det funkar finfint även om det finns vissa begränsningar. Mitt tips är att du använder det programmet tills att du växer ur det och känner att du behärskar redigering av film. Har du en Android går det att ladda ner Adobe premiere rush gratis. Du kan sedan ladda ner tre filmer utan kostnad men sedan krävs en prenumeration. Kom ihåg att det går att redigera hur mycket som helst kostnadsfritt och att det bara själva nedladdningen som är begränsad. Fungerar varken Imovie eller Rush är Kinemaster ett annat lättanvänt redigeringsprogram som inte kostar så mycket!
3. Mikrofon
– En bra ljud är A och O även om de flesta tittar utan ljud på sociala medier. Viktigast är att du skyddar de mikrofoner du har på telefonen så att det inte blir störningar från vinden eller för låg ljudnivå. Det gör du genom att tala nära den inbyggda mikrofonen och att sätta skumgummi över mikrofonen. Mikrofonen i din handsfree fungerar också länge. Skydda även den med skumgummi så funkar den för att ta upp miljöljud och att räcka fram vid en intervjusituation. Detta är budget-tipsen.
– Vill du däremot satsa en slant på bra produkter som förbättrar och förenklar ljudupptagningen är det externa mikrofoner som krävs. Vet du att du ska producera massa film är det alltså något som du ska räkna in i budgeten. En mygga kan vara bra att ha om du gör intervjuer. Budgetalternativet är en Røde smartlav mygga som kostar ca 600 kr och är kompatibel med de flesta telefoner. Har man möjlighet att lägga mer pengar på utrustning kan jag rekommendera Røde wireless go som fungerar lika bra men är trådlös. Härligt att slippa sladd tycker jag! Det enda negativa är att du behöver ladda apparaten och att mikrofonen är lite tung i tunna kläder. Vill du filma mycket miljöljud och göra oplanerade intervjuer där du inte har tid att bråka med myggor så rekommenderar jag en riktad mikrofon. Det finns massor av bra mikrofoner i många olika prisklasser. Vissa har du app till som gör att du kan ändra ljudinställningar och om mikrofonen ska ta upp ljudet rakt fram eller runt om och så vidare. Jag har själv valt att investera i en Røde Video Mic NTG (3000 kr) inklusive en vindskyddspäls och sladden SC7 så att den är kompatibel med min Iphone. Tänk bara på att en sådan mikrofon behöver ett fäste på mobilhållaren (kommer till stativ lite senare i texten).
4. Stativ
– En skakig bild kan vara effektfullt när något ska upplevas som autentiskt exempelvis vid en skräckfilmsscen när någon jagas genom skogen, eller när vi ska efterlikna en hemmafilm. Lite lagom rörlig bild kan fungera fint för att det ska finns en närvaro även i ett nyhetsinslag men blir det för skakigt blir vi som tittare lätt åksjuka. Vad jag vill säga med det är att använd stativ om du är osäker på hur mycket rörlighet i bilden som är okej. Har du en ny mobiltelefon finns det ofta en inbyggd gyroteknik som balanserar skakningarna och minimerar dem. En äldre mobiltelefon har inte det och behöver ha en extern gyroteknik för att inte upplevas för skakig. Jag rekommenderar alltså ett vanligt stativ som kompletteras med ett mobilfäste. Vill man jobba mer rörligt och följa en aktivitet är det också bra med en gimbal. Det som jag har länkat till har dessutom ett bordsstativ som också kan användas som en förlängd arm. En gimbal kopplas ihop med telefonen via bluetooth och kan användas med mikrofon. Men för att mikrofonen ska kunna fästas behöver stativet kompletteras med exempelvis en extraarm.